PROJECTS STUDIO PRESS NEWS CONTACT AWARDS SSA Logo_Website

KENSINGTON RESIDENCE

 

Location: London, UK

Scope: Private Residence

Area: 270sqm

Stage: Completed Autumn 2011

 

This scheme, set in a conservation area, combines two twin terraced houses behind historic facades to create one large family dwelling. The house is composed of one main body with three stories and a two-storey extension to the rear.

 

From the main entrance, a corridor leads to the open living room that faces onto the rear garden with two bright conservatories each under a single pane of glass. Large glass doors swivel outward to make a continuous open space between the living room, kitchen and garden terrace.

 

The scheme was engineered to avoid fire protection of the stairs. At the core of the open building is a steel spiral staircase that visually connects all levels of the house. The stairs become the central sculptural element of the project with light that falls dramatically around it from the skylight above. This skylight opens hydraulically to facilitate natural ventilation throughout the building.

 

Client: Private

Architect: Studio Seilern Architects

Structural Engineer: TALL Engineers

Services Engineer: DSA Engineering

Landscape Architect: Sarah Price Landscapes

Quantity Surveyor: Sworn King & Partners

Contractor: Archer Hoblin

MASTERPLANNING RESIDENTIAL COMMERCIAL CULTURAL / EDUCATIONAL PREVIOUS LIFE KR_stair KR_living pano KR_ext KR_kitchen KR_garden KR_dining KR_washroom KR_stair2ndbed KR_skylight