PROJECTS STUDIO PRESS NEWS CONTACT AWARDS SSA-Logotype_Original Sketch

WELLINGTON COLLEGE

 

Location: Berkshire, UK

Scope: Cultural space

Area: 2580m²

Budget: £15m

 

Many institutes of learning now seek to educate through self-discovery, enabling students to consider what makes them who they are, so they may begin to take responsibility for their own development. The design for Wellington College’s new Cultural Quarter, consists of a new Performance Arts Centre and a 'cultural living room’, with the aim to provide a space where this approach to education can flourish, both through formal and spontaneous performances.

 

Beyond the project brief, the auditorium of the Performance Arts Centre was to overcome the obstacle of the ‘sunken effect’ of the existing theatre, caused by level differences in the terrain. This was tackled by providing a longer ramp that softly winds around the circumference of the amphitheatre, not only creating an interactive approach but also a vibrant front to the campus.

By situating the Cultural Quarter of the college between a dense forest and beautiful historic Victorian buildings, approaching students are met with a construction of charred wood that gives the impression of having emerged from the surrounding woods.

 

The main auditorium’s circular shape is inspired by historic Grecian amphitheatres, creating a building with no angles: a form that sits softly within the forest landscape.

Designed with high quality acoustics and efficient circulation in mind, this Performance Arts Centre is the venue for students to showcase their creative talents in a formal setting.

 

The balcony front has been designed as an evolving surface that reflects and scatters the sound in order to maximize the theatrical experience.

Attached to the auditorium we placed the new Cultural Living Room, a 'public square' between the campus and the forest which connects the Performance Arts Centre with the existing theatre. This space is not limited by its four walls, rather it is a public space that is vibrant, open, filled with natural light and boasting a large window overlooking the forest, inhabited by students of the arts.

 

When entering the Cultural Living Room, the heart of the Cultural Quarter, students will be met with spontaneous exhibitions, performances or social gatherings all set against an inspiring forest backdrop.

By allowing music, dance and theatrical rehearsal to be integrated within this Cultural Living Room, it truly becomes a space for artistic happenings, as well as a social hub for the creative community of Wellington College.

 

The charred wood effect is created when planks are burned on both sides to the desired amount of char. The carbon exterior will release the moisture inside the board as gas and steam.  This method of burning the surface of wood building materials began in Japan during the 1700s. Since Japanese builders traditionally used cedar, as well as cypress, the process is called shou sugi ban, or “burnt cedar.”

 

Client: Wellington College

Completion date: 2017

Theatre consultants: CharcoleBlue

Landscpae Design: Todd Longstaffe-Gowan

Acoustic Consultants: BickerdlikeAllen

 

 

 

SSWC low > IMG_2836-W WELLINGTON-groundfloor plan-rev02 SSWC - 2016.07.18 LOW SSWC - 2016.07.08  LOW 150707_Foyer Meeting_LOW MASTERPLANNING RESIDENTIAL COMMERCIAL CULTURAL / EDUCATIONAL PREVIOUS LIFE