KSI RABAT

Location: Rabat, Morocco
Scope: Primary & Secondary IB Schools
Area: 7,118 m²
Completion Date: Feasibility & Concept
Client: Knightsbridge Schools International
Architect: Studio Seilern Architects

The project brief called for the development of new learning environment for Knightsbridge Schools International (KSI) in Rabat, Morocco.

The scheme was split into two distinct sites: The Secondary School site that is located to the North and the Primary School on the Southern half of the site. A drop-off road separates the two.

Community interaction is central to the KSI ethos and drives the entire project brief. The design strategy for the primary school promotes interaction by creating groupings of connected classrooms all of which belong to the same school year. Each cluster is then integrated along the principal circulation route to the rest of the school’s facilities, such as the library, indoor sports halls, the assembly hall and the dining hall.

The secondary school’s interaction strategy also draws from the idea of clusters and shared study rooms by year or by specialized subject classrooms. They are not necessarily immediately interconnected themselves but connected with the circulation, cafeteria, library and assembly and dining halls.

Exterior space requirements are considered as important as classroom requirements. Therefore, the provision for adequate outdoor sports facilities, informal and social spaces are as essential as the buildings that occupy the site.

The buildings form an acoustic buffer between the neighbouring residential areas, and the sports and play area.  The latter has been placed as far away as possible, so not to disturb the neighbourhood, while taking advantage of the green tree-lined avenue to the west of the site, and an extension of the ‘green heart’.

The primary and secondary school creates a green buffer between the residential area in the East and the commercial area in the West.

The Primary school building forms the southern edge of the site, curating a distinctive architecture of raised gardens and extended balconies.

The Secondary school building organises itself along the eastern edge, forming a street front and a buffer between the existing residential ‘quartier’, at the school site.