QUEENSBERRY HOUSE

Location: London, UK
Scope: Residential
Area: 1, 360 m²
Completion Date: Feasibility Study
Architect: Studio Seilern Architects
Client: CapInvest
Planning Consultants: Tunley

Savile Row 33, located in Mayfair, is bound by Savile Row to the east and Old Burlington Street to the west. The existing building, known as Queensberry House, comprises retail at Ground Floor Level with entrances to the office floors from Old Burlington Street, and the residential levels accessed from Savile Row. There are 5 levels of offices and 11 private residential duplexes on the upper two floors.
 
The project radically improves the residential parts, which suffer from having an unwelcoming entrance at Savile Row, inadequate access routes to all apartments on L6, vibration and noise caused by the existing office plant and low ceiling heights.
 
The proposal seeks to replace the existing mansard roof on L6 and L7 with a new roof structure providing enlarged residential duplex units, with an additional floor allowing the possibility to provide a number of flexible duplex and/or penthouse options to suit current market demand.
 
The proposed apartments will enjoy better daylight and private amenity spaces while the existing office plant is proposed to be re-designed and replaced to eliminate any noise and vibration issues.
We have ensured that the refurbished development will maximise the unit size where the best view occur, in order to benefit from the additional value.
 
The location of the site, Savile Row, is characterised by its tailoring workshops in the basement level. Maintaining the character and function of the Savile Row Special Policy Area was imposed. Therefore, deliberate and careful design lead to the set back of 8th Floor addition, enabling daylight and sunlight levels to remain unaltered on the street level and therefore not affecting the workshops.
 
The large windows span from floor to ceiling, designed to not only aid in ventilation but generate a light filled environment. The design of high ceilings also takes into consideration the flexibility and sustainability of the building, allowing for the possibility of the spaces' use to be altered.
 
The penthouse is designed as a sunken garden with a light structure of louvres and a skylight lining the perimeter that fills the space with natural light. The louvres not only keep the glass in position but allows for the possibility of integrating planters positioned at different heights.