PROJECTS STUDIO PRESS NEWS CONTACT AWARDS SSA-Logotype_Original

GOTA DAM

 

Location: East Africa

Scope: Private Residence

Area: 1,500sqm

Stage: Completed 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sforza Seilern Architects, an artistic collaboration between Studio Seilern Architects and Muzia Sforza, completed their first African project:  a house on a rock.  The 1500sqm building is situated atop a granite rock overlooking a large man-made dam, or reservoir for the extensive surrounding farmland. The area is, to say the least, breathtaking and awe-inspiring, and deserved a piece of architecture that is equally awe-inspiring.

 

The house consists of three basic elements: two granite blocks that enclose the bedrooms and support spaces, an oversized timber platform and cantilevering roof that frame the panoramic views and create shaded living spaces, and two glass boxes that enclose the winter living areas, emphasising the feeling of living within natural granite. A small horizon pool at the lower level visually integrates the dam reservoir with the lower levels of the house.

 

All elements are orientated to create physical adjacencies and visual privacy. The house sits on levels ranging between 112 and 116 metres above sea level on the edge of a cliff. There is another 50 metre drop to the reservoir.

 

The project had to deal with issues of hyper-inflation and lack of available material.  All materials were sourced locally, except for specialist items such as the glass and the roof waterproofing. The granite used to clad the two anchor blocks were the ‘crusts’ cut-off that came from the granite excavation. The dynamite drill holes are still apparent and tie the building to the area of excavation. Using the granite from the site also insured that the building blended harmoniously with its surroundings.  

 

Garage: Inspired by the rich local culture of basket weaving, a garage cover was devised using different sized rebars and weaved to form a sun-shading canopy over cars.  This canoly is supported by simple I-beams on one side and anchored to a large existing bioulder on the other side.  Climbing flowering creepers are envisioned to cover the whole canopy, softening greening the steel weave.

 

A Recording Studio: The owner being a musician required a place to retire and compose/record her music.  Strategically placed windows, creating corners and band cuts into the granite cube offer dramatic views of the cliff and the jungle below.

 

Client: Private

Architect: Sforza Seilern Architects

Local Architect: Architexture

Structural Engineer: Eckersley O'Callaghan

Local Structural Engineer: Marcussen and Cocksedge

Services Engineer: DSA Engineering Ltd

> MASTERPLANNING RESIDENTIAL COMMERCIAL CULTURAL / EDUCATIONAL PREVIOUS LIFE
angela geddes (1) bruce (6) scheme1 copy angela geddes 7 IMG_02 9232 SSa_Gota Dam_009 06 a (2) 06 a (3) 4 IMG_9288 GD_pool angela geddes 2 gota2 IMG_03 9296 gota 1 - bruce gota 7 gota 5 gota6