PROJECTS STUDIO PRESS NEWS CONTACT AWARDS SSA-Logotype_Original

JABI LAKE

 

Location: Abuja, Nigeria

Scope: Masterplan: Residential + Offices + Retail

Area: 36ha

Stage: Ongoing

 

The Jabi Lake project is a three and a half kilometre 36 hectare waterfront site incorporating two hotels, a cinema, a retail mall, restaurants, offices and residential accommodation, with a strong public infrastructure and pedestrian environment. It will be a key component for Nigeria’s regional economic development.

Situated on Jabi Lake, near Nigeria’s administrative capital of Abuja, the project creates a new destination for the city, a place to live, work, shop, and be entertained. A key point for consideration was the relationship between the mall, the hotel and the main traffic thoroughfare to the East of the site. This informed the distribution of components placing the hotel, residential sites and US Embassy on the West of the site, whilst the mall, retail spaces and office accommodation are located to the East.

An important concept was the creation of a waterfront promenade that connects the elements of the site both to each other and to the rest of the lake, ensuring that this is a flexible and open development. The marketability of the site is further enhanced by the opening up of plots from this boardwalk into the water.

 

The creation of a waterfront park, which varies in size and activities according to the functions it fronts. Rather than a waterfront promenade, the waterfront park aims to create a truly vibrant public space by including goings-on through its length. Specifically there are 3 themed areas to the water front, each relating to its abutting master plan function.

 

Rather than committing to a cluster of larger buildings, we chose to break the building units into clusters of two, three or four components.  A loose arrangement of these building clusters creates the possibility of a flexible plan that generates multiple aspect residential units, or office clusters with multiple corner offices.  It allows for a flexible approach to the phased growth of the site, where committing to the size of the building can easily be adapted over time.  

The richness and variety of the masterplan clusters resembles a feeling of the northen nigerian village. The loose clustering of a very simple rectangular extrusion (read: affordable) creates a multitude of massing iterations:  no two buildings need be the same.  

 

Client: Metis Capital Partners + Duval Properties

Architect: Studio Seilern Architects

Local Architect: Yakubu Dimka

Services Engineer: Buro Happold

Landscape Architect: Hyland Edgar Driver

Cost Management: Currie & Brown

Security Consultant: IDQ Security

 

 

 

 

 

MASTERPLANNING RESIDENTIAL COMMERCIAL CULTURAL / EDUCATIONAL PREVIOUS LIFE 01 photos of models bw 03 04 5 Masterplan 4000 07

OFFICE VS. RESIDENTIAL

02