OXFORD GARDENS

Location: London, UK
Scope: Private Residence
Area:  340 sqm
Completed: 2012
Client: Private
Architect: Studio Seilern Architects
Structural Engineer: TALL Engineers
M&E Engineer: Nationwide Group
Contractor: Allen Wilson
Quantity Surveyor: Baqus Sworn King

Oxford Gardens was designed for a couple or art dealers and their three children. As well as creating a modern family home, the space had to accommodate the couple’s extensive art collection. 

The layout of the ground floor layout is reconfigured by removing the wall between the entrance hall and living space. This made room for a large central living area, suitable for the whole family. An extension is also added to make room for a large kitchen. These modifications create a smooth flow between the dining-room, living area, open-plan kitchen and decked balcony outside. The design also includes a new basement below the existing Victorian three storey house. Extending into the basement made space for a playroom, cloakroom, WC, staff room, larder and kitchen.

A study at the rear of the ground floor was transformed into a light, open plan kitchen with French windows leading to a decked balcony. New full-height windows flood the ground floor with light, drawing the eye to artworks. A round skylight in the ceiling is echoed in the floor to allow natural light into the basement.

Finishes on the north front façade are kept in their original brick work. The entrance garden and rear garden area remain as originally intended. Handmade Moroccan tiles, inspired by the Victorian house’s original hexagonal texture, are used in the hallway to brighten up space.