WHITE HORSE STREET

Location: London, UK
Scope: 5 Residential lofts + Retail
Area: 2,350sqm
Stage: Planning permission granted 2012
Budget: £9.25m
Client: Motcomb Estates
Architect: Studio Seilern Architects
Planning Consultant: Daniel Rinsler & Co
Services Engineer: Hilson Moran
Structural Engineer: AKT II
Rights of Light: Drivers Jonas
Quantity Surveyor: Davis Langdon
 
Located in one of the last remaining Dickensian Streets in London, No. 10-11 White Horse Street, is an extraordinary site that required a unique design. The site offers only 17% of its exterior to street frontage, being sandwiched between listed buildings on Shepherd Market, the Hilton Hotel on Half Moon Street and the former Naval & Military Club on Piccadilly Street.

The development is mixed use, comprising five residential lofts with retail spaces at ground level. A challenging brief to reduce the density on site combined with limited street frontage resulted in a different residential building type: lofts in Mayfair.

This very insular site posed many difficulties including the lack of natural light, so we had to explore ways in which we could bring in more natural light and create extended views. 

An internal residential courtyard creates a sense of privacy through a careful landscaping strategy consisting of mature trees, green walls and mirrors.
 
The courtyard building presents its principal façade at an angle on the courtyard. The façade has been designed on a 6x6m grid, thus creating a series of six stacked volumes of regular proportions, expressed sliding back and forth, thus creating a dynamic exterior and a broken-down scale.
Each volume represents one double height living room, with views that face onto the private courtyard or at the upper levels.

The side party walls are green walls, and a large mirror has been introduced in the midst of this, giving a sense of space and adding greater depth to the whole site.
 
The views have been carefully orchestrated to feel as open as possible whilst maintaining privacy. A series of gardens and balcony spaces interact with the internal layouts of the lofts in order to drive natural light into the depth of the plan and frame outward views.